ENTRADES

a les pestanyes, trobareu les entades organitzades per temes. you will find all posts organized by tabs.

les imatges publicades en aquest bloc estan subjectes a una llicència de queden sota llicencia.Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 3.0 No adaptada de Creative Commons Creat a partir d'una obra disponible a maneresdedir.blogspot.com

11/3/09

la transformació d'àtoms a bits


La transformació d'àtoms a bits és irrevocable, diu N. Negroponte.
-->
L'expressió es converteix en un bit al qual se li dóna forma i es converteix en una imatge, ja siguin signes gràfics o imatges pròpiament dites, però els bits tenen la gràcia que tant es poden convertir en un missatge d’àudio com en un visual i això permet la seva mescla i la concepció d’un text, entès com una producció semiòtica, multimèdia, és a dir, compost de diferents formes que, a més, es pot crear des de la xarxa de manera individualitzada i personal. Una mateixa fa d’escriptora, maquetador,a editor,a d’editorial i correctora. Tot el que la indústria gràfica i del llibre venia fent amb un gran desplegament de medis, de persones, espai físic i elevats costos, s’ha convertit en una activitat que amb les noves tecnologies es pot fer des d’un sol ordinador i una sola persona.
Sens dubte que aquesta reducció d’intermediaris per fer un sol producte està produint canvis irreversibles en el mercat del treball i en la manera com les persones fins ara ens hem relacionat amb les empreses. En aquest sentit, les modificacions que s’hauran de fer en tota la xarxa empresarial i econòmica comportaran a curt termini problemes socials que estaran agreujats per la depredadora avidesa de les entitats bancàries i per la no intervenció estatal en la corrupció del capital, per resumir, de l’economia duta a terme pels neocons que s’han apropiat les xarxes globals i dels espais econòmics, convertint-se xarxa-globalització-economia en un sol paradigma. El mal ús que es faci de les noves tecnologies en som, finalment, tots responsables.
En aquest sentit, hem de destacar el que alguns economistes estan apuntant, que estem davant d’un canvi sistèmic de l’economia, és a dir, el capitalisme de producció, fordista, i el capitalisme, de consum, posfordista, ha arribat a un punt mort, el creixement econòmic, base del capitalisme, ha arribat a un punt zero de creixement. Per tant, el consum, pilar del creixement d’aquestes últimes dècades, promogut pel crèdit sense límit, diguem que s’ha estrangulat a si mateix. Tot apunta, doncs, que hi haurà canvis sistèmics, que portaran a un nou sistema de relacionar-se les societats amb el treball, els diners i que obligarà, segurament, a unes noves modalitats socials i que les noves tecnologies jugaran un paper fonamental en tot aquest nou discurs social. Abans, però, en patirem tots les conseqüències, amb la no gens desestimable possibilitat que apunta Rorty, greus aldarulls que tinguin com a conseqüència que les velles democràcies morin. És a dir, un món més tecnològic i més controlat, on si la xarxa es converteix en l’únic lloc d’una pretesa llibertat, anem indiscutiblement a la idea de Negroponte: l’àtom esdevindrà electró i haurem de veure florir els ametllers en una simulació d’animació electrònica i anar de vacances per la mateixa via, com Swarseneguer en Total Recall. Serà el mateix? Pregunta final de Matrix.